perjantai 15. toukokuuta 2015

Jawa 554 Six days 350cc

Pahoittelut kaikille blogini lukijoille kun en ole saanut täällä postauksia aikaan. Tallin puolella on kuitenkin tapahtunut sitäkin enemmän. Olen tässä kevään mittaan pistänyt nippuun 350cc Sixsin. Pyörä on tällä hetkellä rekisteröity, muttei museorekisterissä, jos nimittäin katsoo kuvaa tarkemmin voi havaita, että etupyörä ei oikein näytä kuuluvan tähän pyörään. Yhden osa toimittajan kanssa on hiukan ongelmia ja tästä syystä pyörästä puuttuu etunumerokilpi, uusi käynnistyskiksi ja uudet etupinnat. Toivottavasti saan pyörän ihan valmiiksi ennen Jawasakkiajoja, kun nekin tässä lähestyvät vauhdilla. Alla kuvakattaus pyörän kasauksesta.
 
 
Pyörällä on tällä hetkellä ajettu vähän reilu 100km ja kaikki tuntuu toimivan kohtuu ok. Sylintereistä kuuluu hiukan helinää, mutta katsotaan nyt tasaantuuko se tässä sisäänajossa. Sylinterit on kyllä porattu ja kaikki laakerit uusittu joten hiukan ihmettelen tuota ääntä. Jotenkin kuulostaisi, että ääni lähtisi tuolta männän helmoista, mutta katsotaan nyt hetki muuttuuko se mihinkään. 
 

Tästä se kasaus aina lähtee käyntiin. Hiekkapuhallettu ja maalattu runko odottelee osia.
Itse aloitan kasauksen aina niin, että käännän rungon ylösalaisin ja kiinnitän jalan ja takarenkaan. Tämän jälkeen pyörä voidaan kääntää oikeinpäin.


Moottori on helpompi nostaa kahteen mieheen  paikoilleen, mutta kyllä sen sinne saa yksinkin. Eturunkoputkeen kannattaa laittaa teippiä, ettei maalit kolhiudu moottorin asennuksessa.

Ketjusuojat kannattaa asentaa tässä vaiheessa, kun tiellä ei ole mitään muita osia. Kuten kuvasta näkyy niin tämä on ensimmäinen pyörä johon asensin Vapen virtalaitteet. Yritän saada tuosta Vapen asennuksesta postauksen aikaan myöhemmin.

Pyörässä näkyvä ilmanpuhdistaja ei ole Six days mallinen vaan se on tavallisesta 353/354 Jawasta. Sixsin alkuperäisessä puhdistajassa tuo kansi osa on vain peltinen hattu ja putsarin kiinnitys tapahtuu rauta kannakkeella tuosta edestä. Itse tykkään käyttää tuota normaali Jawan putsaria, koska sen kiinnitys tapahtuu tukevammin runkoon ja siinä nuo imuäänet ovat paljon hiljaisemmat.

Pyörän katepellit kannattaa sovitella huolella pyörään jo ennen maalausta. Jos pyörä on hankittaessa NS osakasa ja osat maalataan sovittamatta niin melko varmasti tulee ongelmia kasaus vaiheessa. Valmiiksi maalattuja osia on ikävä käydä vääntelemään paikoilleen ja pahimmassa tapauksessa niitä joutuu oikomaan vasaran kanssa, jotta ne saa istumaan paikoilleen.
 

Kaasarina pyörässä on 28mm jikov ja pääsuuttimeksi on testaamalla valikoitunut 110 kokoinen suutin. Minulla tuo moottori on eritahtia iskevä, mutta tasatahtia iskevässä koneessa pitää varmaankin käyttää isompaa suutinta (125-130?)





 

Tankki oli sisäpuolelta erittäin ruosteinen ja siihen tulikin kromin poistossa muutama reikä. Kaverini Tsekeistä hommasi toisen tankin (ei sixsin), josta otettiin pääliosa tankkiin. Eli tankki on kasattu kahdesta osasta hyvästä pääliosasta ja huonosta sisäosasta, josta löytyikin täällä Suomessa vielä muutama ruostesyöpymän aiheuttama reikä. Tinasin reiät umpeen ja epoksoin tankin vielä sisäpuolelta. (Tällä hetkellä bensat on vielä pysynyt sisäpuolella)


 

Sixsin takaiskait.  Näitä kun olisi laatikollinen. kysyntää riittäisi. Iskarit olivat hyväkuntoiset ja täydelliset osiltaan siihen asti, kun allekirjoittanut onnistui hävittämään jouset niistä. Täytyy myöntää, ettei ole mitään muistikuvaa mihin olen ne laittanut eikä ne ole vielä tähän päivään mennessä tullut mistään vastaan. Pyörä oli jo kasaus vaiheessa, kun huomasin jousien puuttuvan. Loppujen lopuksi ei ollut muuta vaihtoehtoa kun valmistuttaa uudet jouset jousifirmassa. Kiitoksia vaan Jousivesa uusista jousista hyvin toimivat.


Ensi käynnistyksessä oli hiukan ongelmia kun pyörä ei suostunut kuin välillä hörähtämään. Puolentunnin potkimisen jälkeen nostin satulan ylös kurkatakseni ilmanputsariin, mutta riittikin kun poistin teipin jonka olin laittanut imuaukon suojaksi. Tulipahan kuntoiltua.



1 kommentti:

  1. https://huutokaupat.com/3534129/ulosmitattu-jawa-554-04344-vm-1961

    VastaaPoista