torstai 28. helmikuuta 2013

Moottorin viritystä ja satulan rakentelua

Edellisestä päivityksestä on jo vierähtänyt reilusti yli viikko. Sinä aikana projektit ovat edistyneet jonkin verran. Suurin osa ajasta on mennyt viritysmoottorin kanssa puuhastellessa. 360:n oikea lohko on hieman erilainen kuin tyyppi 18 lohko ja siksi siihen joutui hitsaamaan alumiinista lenkuran. Viilasin myös virtauskanavien lähdöt hieman jouheammiksi, mutta siitä teen myöhemmin erillisen postauksen kunhan saan kunnon kuvat otettua. Lohkot tuli myös viikon aikana lasikuulapuhallettua.

Kampiakseliin laitoin reikiin täytteeksi korkit (keskimmäinen kuva) pienentääkseni kampikammion tilavuutta, jotta sylinterin täytös paranee. Kampiakselin reiät ovat 20 milliset ja Saiturin Pörssistä löytyi 21 millisiä viinipullonkorkkeja, jotka painoin viilapenkissä epoksiliiman kera reikiin täytteeksi. Seuraavana päivänä sahasin ja hioin ylimääräiset korkit pois. Loppuviikolla kasasin kampiakselin uusilla laakereilla ja kiertokangilla, jotka olin tilannut Motorenista.

Lasikuulapuhalsin ja maalasin sylinterit viikolla. Olin jo aiemmin muotoillut niistä kanavia vähän uusiksi, mutta siitäkin on tulossa tarkempi postaus myöhemmin.

Motorenista saapui kuorma pari päivää sitten. Sieltä tuli 360 projektiin tankki, joka pitää tosin vielä maalata. Paketista löytyi myös satulan toppaukset ja pintaverhoilu. Pohjapelti löytyi omista varastoista ja sen olin maalannut jo aikaisemmin valmiiksi. Nyt tarvitsikin vain kasata satula ja valmista tuli.



 
hakusanat: Jawa engine, Jawa saddle

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Jawan moottorin purku

Kokosin tähän postaukseen pienen manuaalin Jawan 350cc moottorin purkuun liittyen.

 
Homma lähtee liikkeelle sylinterien, kytkinkopan, laturin ja kaasarin irrotuksella. Sen jälkeen kone kaadetaan kyljelleen niin, että kytkin jää päälipuolelle. Ensin irrotetaan käynnistys-/vaihdeakseli, joka putoaa melkein itsestään ollessaan vaihdeasennossa. Kytkimen lukituspinnit saa kätevimmin irti itse tehdyllä erikoistyökalulla. Sitten kytkinlevyt otetaan pois paikoiltaan ja sen jälkeen kytkinlevyjen alla oleva mutteri irrotetaan. Seuraavaksi kytkimen akselilta nostetaan holkki pois, jonka jälkeen enskaketju yleensä löystyy niin paljon, että sen pystyy nostamaan pois. Sen jälkeen irrotetaan ensiövedon rattaan mutteri pulttipyssyllä, jonka jälkeen ratas irrotetaan ulosvetäjällä. Tämän jälkeen irrotetaan vielä vaihteensiirtäjän akseli, jossa on kaksi jousikuormitteista tappia eli kannattaa olla varovainen ettei osat sinkoile silmille. Akseli irtoaa nätisti kunhan toiselta puolelta on kytkinvivusto purettu pois.

 
Sen jälkeen kannattaa irrottaa tuurnalla lyömällä holkit koneen kiinnityspulttien rei'istä. Sitten kone käännetään laturin puoli ylöspäin ja irrotetaan ruuvit, jotka pitävät konetta nipussa. Jos ne ovat tiukassa, kannattaa käyttää apuna lyöntimeisseliä. Tämän jälkeen kiinnitetään laturin kiinnityspisteisiin omatekoinen ulosvedin. Sen jälkeen tiukataan pulttia niin kauan että lohkot alkaa irrota toisistaan. Moottorin kiinniskorvien kohdalta voi tarvittaessa avittaa hiukan ruuvimeisselillä. Samalla kun ulosvedintä tiukataan, kampikammioiden välissä oleva alumiinikannas on irrotettava sen jälkeen kun lohkot ovat hiukan löystyneet. Lohkoa irrotettaessa on huolehdittava, että kiertokanki pysyy oikeassa asennossa, jotta se mahtuu tulemaan ulos. 


Kun lohko on saatu irti, puretaan vaihteisto pois. Ensin irrotetaan vaihteensiirtäjien tappi ja sitten nykäistään alempi akseli irti ja alemman akselin rattaat lähtevät pois. Tämän jälkeen vaihteensiirtäjän haarukat irtoavat ja sitten voidaan nostaa pääakseli rattaineen pois paikaltaan. Sitten voidaan irrottaa vaihteensiirtäjä, joka on neljällä pienellä ruuvilla lohkossa kiinni.  Tämän jälkeen itse tehty ulosvetäjä kiinnitetään laturinkopan kiinnitysreikiin ja sitten aletaan tiukkaamaan pulttia, jotta kampiakseli saadaan irti paikoiltaan.

Kun kampiakseli on saatu pois paikoiltaan, lohkoissa ei ole enää muuta kiinni kuin nopeusmittarin ratas, joka lähtee kopauttamalla irti kun lukitusruuvi on irrotettu. Toisessa lohkossa on vetorattaan akseli/ratas paikoillaan laakerissa ja se lähtee koputtelemalla irti. Siinä se sitten on, valmista tuli!
 
 
Hakusanat: Jawa engine, Jawa crankshaft, Jawa motor.

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Hyviä neuvoja kaivataan

Nyt olisi asiantuntija-avulle tarvetta. Haluaisin saada vähän lisää tehoja irti 360:n moottorista. Niitä on kertynyt muutama ylimääräinen tuonne tallin nurkkiin pyörimään, joten tarkoitus olisi fiksata niistä typ.18 Perakiin (eli tähän mustaan pyörään) hieman tehokkaampi moottori.



Jos joltakulta löytyy kirjallisia viritysohjeita, niin olisin niistä kovin kiitollinen. Kaikkia muitakin ajatuksia tai kokemuksia olisi mielenkiintoista kuulla. Viestiä voi laittaa kommenttikenttään tai suoraan sähköpostiin.

Tässä näkyy 360:n ylösvirtauskanavan lähtö. Siitä olisi tarkoitus muokata alla olevassa kuvassa näkyvän kaltainen (Jawa 553) eli alumiinia pois ja sylinteristä pitäisi katkaista rautakaistale pois.



Tässä 360:n ja 553:n portmapit. Punainen nuoli osoittaa pakoaukkoa, joka on 360:ssa väärän mallinen eli sen pitäisi olla yläreunasta pyöreämpi kuten 553:ssa. Sitä pitää vähän yrittää muokata ja muutenkin pakokanavat pitää hioa sileämmiksi. Lisäksi pitää siistiä muitakin kanavia. 
Männästä haluaisin ylimääräisen alumiinikaistaleen pois, mutta vähän arveluttaa, kestääkö mäntä sen. Aukkojen ajotuksia saatan muuttaa hieman mäntää viilaamalla eli siis imuaukon kohdalta hiukan helmaa pois.
Kampiakselin reikien osalta pohdin, että pitäisikö ne täyttää korkilla ja onko siitä mitään sanottavaa hyötyä? 


Kansiksi tulee tietysti 360:n kannet eli vasemmalla puolella oleva. Oikeanpuoleinen on typ.18 oma kansi.

perjantai 8. helmikuuta 2013

Etuiskarien työstämistä ja moottorin ensimmäinen käynnistys

Taas on viikko vierähtänyt. Typ.12:n etuiskarit teettivät melko paljon töitä, mutta nyt putket on hitsattu, lasikuulapuhallettu, pohjamaalattu, kitattu, hiottu ja maalattu.




Lähetin noin kuukausi sitten kromaamoon typ. 12:sta osia. Tällä viikolla sain hintavahvistuksen ja aikatauluksi lupailtiin, että noin kuukauden päästä pitäisi olla valmista. Jawa 360 projekti sylkäisi ensimmäiset testisavut viikolla eli laitoin sen ekaa kertaa käyntiin. Käynnistys ei ollut ihan herkimmästä päästä vaan sain ihan hiki päässä potkia sitä käyntiin ennen kuin jotain alkoi tapahtua. Kaikki tuntui olevan vähän uutuudenjäykkää ja kaasari oli huonoissa säädöissä, mutta hetken käyttämisen jälkeen kone tuntui herkistyvän. Aikamoinen meteli siitä lähti ja jonkinlainen sivuääni sieltä ehkä kuului, tai saattoi olla, että mielikuvitus teki vain tepposet. Pitää tutkia asiaa tarkemmin. Sen verran ajelin hankirallia, että tuli testattua, että vaihteet toimii ihan mukavasti. Suurin huolenaiheeni oli kampiakseli, koska se oli ensimmäinen itse kunnostamani kampura. Sen osalta ei ollut mitään ongelmaa eikä tuntunut minkäänlaisia täristyksiä. Sytytyspuolen päästä kun katsoo ankkurin kiinnityspulttia niin ei ollut mitään ylimääräistä vipatusta havaittavissa.

Seuraavaksi pitää laittaa Motoreniin tilaus typ. 12 osista ja samalla menee tilaukseen 360:n tankki. Lähetystä odotellessa voi puuhastella jotain muuta, mutta siitä kerron vähän myöhemmin lisää.

lauantai 2. helmikuuta 2013

Maalia pintaan ja pyörän kasausta

Tässä taas viikon puuhastelut kuvina:

Alkuviikosta laitoin pintavärin typ. 12 lokasuojiin, lampunkoppaan ja tarakkaan. Melko työläitä osia, koska oli niin paljon hitsattavaa, oiottavaa ja kitattavaa.


Tässä lokasuoja maalattuna.


Tässä lampunkoppa maalattuna. Värisävyä voi verrata etuiskareissa näkyvään alkuperäiseen sävyyn vaikka se tässä kuvassa aika heikosti näkyykin. Iskarit jätin viimeisenä maalattavaksi, koska ne olivatkin huonommassa kunnossa kuin olin ajatellut. Toisen iskarin sauma on aivan halki, joten se pitää hitsata/juottaa kasaan. Isoin homma näiden osien kanssa oli kuitenkin kaikkien vaseliinien saaminen pois putkien sisältä, niitä puhdistaessa vierähti keskiviikkona pari tuntia.
Jawa 360 alkaa näyttää jo pikkuhiljaa ihan moottoripyörältä. Viimeisimpinä hommina oli pakoputkien, jalkatappien ja sivukoteloiden kiinnitys. Seuraavaksi on vuorossa sähköjen kytkemistä.