perjantai 25. joulukuuta 2015

354 Projekti

Olen tässä syksyn mittaan aloitellut erästä projektia, mutta en vielä tälläkään hetkellä oikein tiedä mikä siitä on tulossa. Lähtökohtana toimii 350cc 354 Jawa, jonka vuosimallista tai muistakaan tiedoista ei ole varmuutta. Pyörä ajautui omistukseeni jo vuosi sitten lähinnä siitä syystä, että sain sen halvalla.

Pyörä siinä kunnossa kun se minulle tuli. Satula ei ole Jawasta. Kokonaisuus vaikutti kaiken kaikkiaan siltä, että se on kasattu ainakin kahdesta eri pyörästä. 



Vaikka heti alunperin oli tiedossa, että moottori menee purkuun, niin oli aivan pakko herättää kone käyntiin, ja kuunnella kuinka pahaa ääntä se pitää. Yllättävän vähän se piti mekkalaa siihen nähden, että veivin laakerit olivat melkoisen loppu.

Se mitä pyörästä on tulossa on hämärän peitossa. Viimeksi kun suunnittelin runko- ja peltihommia, projekti näytti tältä. Takasvingiä ja ketjusuojia pidensin 60mm (tarkoitus olisi laittaa 19 tuumainen pyörä). Takalokarina oli ainakin sovitusvaiheessa valmistamani Sixsin lokarin kopio. Takajarrun ajattelin aluksi jättää vaijeritoimiseksi, mutta hetken touhuttuani tulin siihen lopputulokseen, että pyörässä on hyvä olla toimiva takajarru, joten yritin muuttaa sen tankotoimiseksi (kuva tästä alempana).



Ketjusuojien sovitus sekä ketjulinjan tarkastelu käynnissä. Ketjulinjaa piti tarkistella lähinnä sen takia, että takasvingin puslan alla näkyy ylimääräinen putken pää. Kyseinen puki kuuluu takajarrun akselille, jota ei normaalisti 354 pyörässä ole. Tässä pyörässä jarru toimii alunperin vaijerilla, joka välittää voiman  polkimelta pyörän vasemmalla puolella sijaitevalle jarrulle. Nyt voiman pitäisi välittyä polkimelta akselin ja tangon välityksellä jarrulle.
Moottorin kunnostuksen aloitin lohkoista. Molemmat lohkot on lasikuulapuhallettu  Ylempi lohko on harjattu puhalluksen jälkeen porakoneeseen kiinnitettävällä teräsharjalla.
Tarkempi kuva harjatusta pinnasta. 

Kampiakselin kunnostin käyttämällä uudistuotanto veivejä, joita saa nykyään 15- sekä 16-millisellä yläpäällä.



Moottorin kasaus alkaa laakerien asennuksella. Tämän jälkeen asetetaan kuvan mukaiset rattaat ja akselit paikoilleen ja mitataan akselien päittäisvälykset.

Lohkot ruuvataan kiinni ruuveilla, jonka jälkeen välykset mitataan akselien päistä.

Shimmilevyt tulevat kuvan mukaiseen paikkaan. Ohuimmat shimmit mitä olen onnistunut ostamaan ovat 0.1mm joten lopullisen välyksen pitäisi ilmeisesti olla alle tuon. Vaihteiston  pitää pystyä myöskin pyörimään aivan vapaasti eli liian tiukkakaan ei saa olla.
Kampiakselin reiät tulppasin korkilla. Tuskin tuolla hirveästi on vaikutusta tehoon, mutta eipä tuo ole myöskään mikään iso homma tehdä.
Huuhtelukanavien alapäät on työstetty viistoiksi ja ne lähtevät alhaalta asti toisin kuin vakio koneessa.


Sylinterit maalasin alustavasti hopeisiksi, mutta katsotaan nyt mikä on lopullinen väri.







tiistai 10. marraskuuta 2015

Jawa 554 350cc Sixdays moottorin erot verrattuna tavalliseen 354/360 moottoriin.


Aika useasti kun puhutaan Sixdays pyörän moottorista, tuntuu että monet luulevat koneessa olevan jotain erikoista tehoa tuottavaa tekniikkaa sisuksissaan.

Kun verrataan 350cc Sixsin moottoria tavallisen Jawan 350cc moottoriin, voidaan havaita että ulkonäöllisesti moottorit eivät eroa paljoakaan toisistaan, mutta todellisuudessa moottoreissa ei ole montaakaan samanlaista osaa. Mihin näillä eroilla on pyritty? Sixsissä ainakin putkitetulla alumiinisella sylinterillä on tavoiteltu keveyttä. Tehon suhteen kysymys on hankalampi. Luulisi, että jos tehdään erityisesti  kisapyörään moottoria, niin siihen halutaan tehoakin enemmän kuin vakioon. Sixsiin on saatu tehoa hiukan lähteestä riippuen noin 18,5hv/5000rpm kun taas tavallisessa 354/6 moottorissa sitä on 17,8hv/4750rpm. No onhan niissä tehossa eroa, mutta huomaako tuota käytössä?

Seuraavasta kuvakoosteesta selviää millä tämä tehoero on saatu aikaan.


Oikeanpuoleinen lohko on Sixsistä.  Päältäpäin lohkojen erot ovat lähinnä kosmeettisia. Olettaa sopisi, että ylösvirtauskanavissa olisi hiukan eroa, mutta erot ovat kyllä niin pieniä, että voiko niitä edes eroiksi sanoa.

Imuaukon muoto ja koko on suurimpia tehoon liittyviä eroja lohkoissa. 


Portmap. Huomio kannattaa kiinnittää erityisesti pakoaukkoihin ja niiden vähäisiin eroihin. Kaksitahdissa tuo pakoaukon koko ja muoto vaikuttaa merkittävästi  tehoon. Imuaukko sekä  huuhtelukanavien aukot on saatu Sixsissä  hiukan isommiksi.

Oikealla Sixsin sylinteri vasemmalla tavallinen.


Sixsissä huuhtelukanavien aukko on muotoiltu hiukan paremmin virtaavaksi.

Kannet. Oikealla Sixsin kansi, jossa  palotila on pyöreä. Puristussuhteet on ilmoitettu paperilla samoiksi, mutta silmämääräisesti voisin väittää, että tavallisessa kannessa on pienempi  palotila. Muutenkin tuo lievealueellinen palotila on parempi, koska se sekoittaa seoksen paremmin puristuksen loppuvaiheessa.
Moottoreissahan on myös muita osia, jotka eroavat toisistaan. Kampiakselissa on pientä eroa. Sixsin kampurassa on tasapainoitusreiät tulpattu alumiinitulpilla (kampiakselit ovat mitoiltaan samat eli käyvät ristiin). Vaihteisto on Sixsissä erilainen (tiheämpi), tavallinen vaihteisto kuitenkin käy Sixsiin ja toimiikin paremmin katuajossa. Ensiöveto on Sixsissä tuplarivinen. Kaasutin on Sixsissä yleensä 28mm, kun se tavallisessa Jawassa on 26mm. Tämä onkin suurin tehoa lisäävä tekijä.


Kun vertaa näitä 350cc koneita, tuntuu ihan kuin 350cc Sixsin koneesta ei olisi edes haluttu enempää tehoa ulos kuin tavallisen 350cc Jawan moottorista. Jos vertaa tavallisen 353 250cc Jawan moottoria 250cc Sixsin moottoriin, näillä onkin jo ihan selkeä ero, ja voi helposti havaita ja ymmärtää mistä tehoero syntyy.

sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Jawasakkiajot 2015 Ylöjärvi

Jawasakkiajot oli ja meni jo aikoja sitten. Ajoihin pääsin itsekin mukaan, mutta muuten on kesä mennyt vähän muissa kuin Jawa -touhuissa. Matkassa mukana oli tuorein tekeleeni Jawa 554 350cc Sixdays.

Säät olivat viime vuosien tapaan suosiolliset ajoviikonloppuna. Sateet saatiin niskaan lauantai-iltana sopivasti vasta ajolenkin jälkeen. Majoitus oli järjestetty Ylöjärvellä Voionmaan opistolla. Tilat eivät olleet varsinaisesti mitään uudenkarheita, mutta ruokailut ja muut järjestelyt toimivat mainiosti ja tunnelma tapahtumapaikalla oli mukavan leppoisa. Oli mukavaa käydä morjenstamassa tuttuja ja on aina kiva nähdä kerralla iso määrä hienoja Jawoja. Ensi vuonna ajoihin on sitten vielä lyhyempi matka kun kokoontuminen järjestetään pääkaupunkiseudulla.

Tässä linkki kuviin: http://lillinjajanin.kuvat.fi/kuvat/Jawasakkiajot+2015+Ylöjärvi/
Ja tässä videoon: https://www.youtube.com/watch?v=aaEe_o-TihA

350cc Sixsi on toiminut moitteetta, mutta toisaalta ei siihen ole tullut kilometrejäkään kuin viitisensataa.

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Sixsin kaasari ja ilmanpuhdistin

Sixsin kaasarien kohdalla on enemmän sääntö kuin poikkeus, että ne ovat kuluneet väljäksi ja toimivat huonosti. Niin olivat myös omani. Pyörässäni ei tyhjäkäynti meinannut asettua kohdilleen tuolla alkuperäiskaasarilla, joten otin kaasarin lähempään tutkimukseen ja totesin, että siinä on kuluman lisäksi myös "rakenteellista" vikaa.


Sixsin kaasutin. Näitä on 26mm sekä 28millisinä. Ulkonäkö on molemmissa sama, ainoastaan reiän koko on eri. 26millisen voi sorvata 28milliseksi jos on sellaiselle tarve. Itselläni on molemmissa pyörissä 28mm kaasarit. Pääsuuttimen koot ovat 250cc pyörässä 115 ja 350cc:ssa 110. 350cc pyöräni on eritahtiin iskevä. Jos pyörä on samaa tahtia iskevä, suutin tulee olla suurempi 125-135. Nämä ohjeet eivät ole mitään kiveen hakattuja, vaan kokeilemalla löytyy sopivat säädöt.
Alla ohjeita siitä miten kunnostin omaa kaasariani.
Kuvan kaasuttajassa luisti on laskettu aivan alas ja valoa ei näy ollenkaan tuolta alhaalta missä normaalisti on rako tyhjäkäyntiä varten. Valo paistaa sen sijaan läpi kaasarin sivusta ja tämä ei kylläkään johdu kulumasta vaan rakenteesta.
Tämä aiheuttaa sen, että kone saa kyllä ilmaa tyhjäkäynnillä, muttei bensaa. Tällaisesta kaasarista kun yrittää säätää tyhjäkäyntiä, lopputulos on yleensä se, että kierroksia ei oikein saa asettumaan mihinkään.
Kun kaasuttajan purkaa löytyy sen sisältä tällainen "sielu"
Kun sielua tutkii tarkemmin voi todeta, että sitä on koneistettu hieman hassusti. Reikä johon sielu tulee, on porattu läpi koko kaasarin ja se on koko matkalta saman kokoinen ja täysin pyöreä. Kun sielu laitetaan paikoilleen, jää ilmalle tilaa tulla luistin ohi sivusta.
Luisti tulee tällä tapaa sielun ympärille. Rakenne on todella väljä osittain kuluman ja osittain rakenteen ansiosta. Itse kunnostin kyseisen osan seuraavasti. (Korjaus ei ole ikuinen, mutta todennäköisesti kestää muutaman kesän)
Ensiksi osat pestään öljystä. Luistiin laitetaan MAALARINTEIPPIsuikaleet kuvan mukaisesti.
Sielusta karhennetaan (mieluiten lasikuulapuhallus) tuo teippien väliin jäävä alue. Luisti teipataan sieluun kiinni mahdollisimman tarkasti sille kohtaa johon se tulee kaasuttajan sisälläkin.
Tämän jälkeen otetaan kemiallista metallia ja laitetaan sitä rakoihin ja paksu kerros päälle.
Kun kemiallinen metalli on hiukan kuivahtanut sitä voidaan muotoilla terävällä veitsellä. Kitin kuivuttua luistin pitäisi irrota vetämällä (ei tartu teipin selkäpuoleen).
Kemiallisen metallin muotoilua jatketaan hienolla viilalla. Sielua sovitetaan aina välillä kaasarin runkoon (sovitus on sopiva kun sielu liukuu tahmeasti paikoilleen tuolta kittialueelta). Kun vertaa kuvaa tuohon lähtötilanteeseen voi todeta, että rakenne on aika paljon tiukempi. Tämän jälkeen osat puhdistetaan paineilmalla ja kaasari kasataan.
Edellisessä kirjoituksessa mainitsin, että olen sixsissä käyttänyt tavallista ilmanputsaria (oik.).
Vasemmalla sixsin ilmanputsari, jossa kiinnitys tuolla metalli kannakkeella.


Ilmanputsariin olen suodattimeksi laittanut vapaavirtaussuodattimen, joka istuu mukavasti paikoilleen kun hieman lyhentää tuota putkea. (tämän mallisia puhdistajia on vanhemmissa 353, 354 ja 356 pyörissä. uudemmissa 559 ja 360 pyörissä ei ole tuota sisäosaa puhdistajassa)









 Libenak carburetor







perjantai 15. toukokuuta 2015

Jawa 554 Six days 350cc

Pahoittelut kaikille blogini lukijoille kun en ole saanut täällä postauksia aikaan. Tallin puolella on kuitenkin tapahtunut sitäkin enemmän. Olen tässä kevään mittaan pistänyt nippuun 350cc Sixsin. Pyörä on tällä hetkellä rekisteröity, muttei museorekisterissä, jos nimittäin katsoo kuvaa tarkemmin voi havaita, että etupyörä ei oikein näytä kuuluvan tähän pyörään. Yhden osa toimittajan kanssa on hiukan ongelmia ja tästä syystä pyörästä puuttuu etunumerokilpi, uusi käynnistyskiksi ja uudet etupinnat. Toivottavasti saan pyörän ihan valmiiksi ennen Jawasakkiajoja, kun nekin tässä lähestyvät vauhdilla. Alla kuvakattaus pyörän kasauksesta.
 
 
Pyörällä on tällä hetkellä ajettu vähän reilu 100km ja kaikki tuntuu toimivan kohtuu ok. Sylintereistä kuuluu hiukan helinää, mutta katsotaan nyt tasaantuuko se tässä sisäänajossa. Sylinterit on kyllä porattu ja kaikki laakerit uusittu joten hiukan ihmettelen tuota ääntä. Jotenkin kuulostaisi, että ääni lähtisi tuolta männän helmoista, mutta katsotaan nyt hetki muuttuuko se mihinkään. 
 

Tästä se kasaus aina lähtee käyntiin. Hiekkapuhallettu ja maalattu runko odottelee osia.
Itse aloitan kasauksen aina niin, että käännän rungon ylösalaisin ja kiinnitän jalan ja takarenkaan. Tämän jälkeen pyörä voidaan kääntää oikeinpäin.


Moottori on helpompi nostaa kahteen mieheen  paikoilleen, mutta kyllä sen sinne saa yksinkin. Eturunkoputkeen kannattaa laittaa teippiä, ettei maalit kolhiudu moottorin asennuksessa.

Ketjusuojat kannattaa asentaa tässä vaiheessa, kun tiellä ei ole mitään muita osia. Kuten kuvasta näkyy niin tämä on ensimmäinen pyörä johon asensin Vapen virtalaitteet. Yritän saada tuosta Vapen asennuksesta postauksen aikaan myöhemmin.

Pyörässä näkyvä ilmanpuhdistaja ei ole Six days mallinen vaan se on tavallisesta 353/354 Jawasta. Sixsin alkuperäisessä puhdistajassa tuo kansi osa on vain peltinen hattu ja putsarin kiinnitys tapahtuu rauta kannakkeella tuosta edestä. Itse tykkään käyttää tuota normaali Jawan putsaria, koska sen kiinnitys tapahtuu tukevammin runkoon ja siinä nuo imuäänet ovat paljon hiljaisemmat.

Pyörän katepellit kannattaa sovitella huolella pyörään jo ennen maalausta. Jos pyörä on hankittaessa NS osakasa ja osat maalataan sovittamatta niin melko varmasti tulee ongelmia kasaus vaiheessa. Valmiiksi maalattuja osia on ikävä käydä vääntelemään paikoilleen ja pahimmassa tapauksessa niitä joutuu oikomaan vasaran kanssa, jotta ne saa istumaan paikoilleen.
 

Kaasarina pyörässä on 28mm jikov ja pääsuuttimeksi on testaamalla valikoitunut 110 kokoinen suutin. Minulla tuo moottori on eritahtia iskevä, mutta tasatahtia iskevässä koneessa pitää varmaankin käyttää isompaa suutinta (125-130?)





 

Tankki oli sisäpuolelta erittäin ruosteinen ja siihen tulikin kromin poistossa muutama reikä. Kaverini Tsekeistä hommasi toisen tankin (ei sixsin), josta otettiin pääliosa tankkiin. Eli tankki on kasattu kahdesta osasta hyvästä pääliosasta ja huonosta sisäosasta, josta löytyikin täällä Suomessa vielä muutama ruostesyöpymän aiheuttama reikä. Tinasin reiät umpeen ja epoksoin tankin vielä sisäpuolelta. (Tällä hetkellä bensat on vielä pysynyt sisäpuolella)


 

Sixsin takaiskait.  Näitä kun olisi laatikollinen. kysyntää riittäisi. Iskarit olivat hyväkuntoiset ja täydelliset osiltaan siihen asti, kun allekirjoittanut onnistui hävittämään jouset niistä. Täytyy myöntää, ettei ole mitään muistikuvaa mihin olen ne laittanut eikä ne ole vielä tähän päivään mennessä tullut mistään vastaan. Pyörä oli jo kasaus vaiheessa, kun huomasin jousien puuttuvan. Loppujen lopuksi ei ollut muuta vaihtoehtoa kun valmistuttaa uudet jouset jousifirmassa. Kiitoksia vaan Jousivesa uusista jousista hyvin toimivat.


Ensi käynnistyksessä oli hiukan ongelmia kun pyörä ei suostunut kuin välillä hörähtämään. Puolentunnin potkimisen jälkeen nostin satulan ylös kurkatakseni ilmanputsariin, mutta riittikin kun poistin teipin jonka olin laittanut imuaukon suojaksi. Tulipahan kuntoiltua.